logo

Kosten huis bouwen

Wat zijn de kosten om een huis te bouwen?

Kosten huis bouwen

De volledige vrijheid die u heeft wanneer u uw eigen huis laat bouwen, biedt vele voordelen. Het grootste voordeel is dat u slechts weinig concessies hoeft te doen als het aankomt op uw woonwensen. Is er sprake van nieuwbouw, dan heeft u – binnen bepaalde grenzen uiteraard – de vrijheid om zelf alles te bepalen. Wij informeren u graag over wat er komt kijken bij uw eigen huis vormgeven en welke kosten voor huis bouwen u kunt verwachten.

86994361_1481152592066237_7943487764220084224_n

De kosten van het perceel

Wilt u uw eigen huis laten bouwen, dan heeft u daarvoor een perceel nodig. Elk perceel heeft een bestemmingsplan. Dit geeft aan wat er gebouwd mag worden op het betreffende stuk grond. Let er dus goed op dat u een perceel koopt, waar een woning op gebouwd mag worden. De kosten van bouwgrond variëren enorm. Op het platteland betaal je bijvoorbeeld gemiddeld rond de €200,- per vierkante meter voor een huis bouwen, maar deze kosten zijn sterk afhankelijk van de provincie, het dorp en de gemeente. Wij realiseren nieuwbouw voornamelijk in Zuid-Holland en Zeeland.

Een architect inschakelen voor huis bouwen
Bij de meeste nieuwbouw projecten wordt een architect betrokken. Hij maakt een ontwerp van het huis op basis van uw wensen (bijvoorbeeld een modern huis) en kan ook de bouwtekeningen verzorgen. Gemiddeld genomen kost een architect 10% van de bouwsom. Bij een huis van €225.000,- komt dit dus neer op een bedrag van zo’n €22.500,-. Let op: er moeten ook nog kosten gemaakt worden voor de bouwvergunning.

Kosten van een nieuwbouw huis bouwen
Er bestaan zogenoemde cataloguswoningen die u kunt laten bouwen. De kosten van een huis bouwen beginnen in dat geval bij zo’n €130.000,-, maar afhankelijk van uw wensen kan dit nog (fors) oplopen. Hoe groter het huis wordt, hoe hoger de kosten van de bouw zullen zijn. Wilt u een kelder onder het huis bouwen en een garage aan de woning zetten, dan kost dat ook extra geld. Laat u zonnepanelen plaatsen, dan brengt dit ook weer extra kosten met zich mee. U kunt ook kiezen voor een prefab woning.

Overige kosten van huis bouwen

Er zijn nog tal van andere kosten die om de hoek komen kijken bij het laten bouwen van uw eigen huis, waaronder

  • een eigen parkeerplaats incl. uitrit of garage
  • de aansluiting op gas, water, elektra en riolering
  • het aanleggen van de tuin (vaak 5% à 10% van de woningwaarde)
  • het inrichten van de woning

Vrijblijvende offerte aanvragen?

Wij geven u graag een indicatie van alle kosten voor uw project. Vraag een offerte aan en krijg alle benodigde informatie.